Kreta – tenen in het water en ogen op cultuur

Kreta – tenen in het water en ogen op cultuur

Zoals bij wel meer Griekse eilanden, gaat ook het Kretenzer eiland prat op een oude cultuur en in dit geval is dat de Minoïsche cultuur. Wie kent niet het verhaal van het labyrint, de Minotaurus en de draad van Ariadne? Cultuur snuiven is vooral leuk op zonnige dagen als je over archeologische terreinen slentert en een beetje warmte meepakt. Van alle Griekse eilanden heb je op Kreta de grootste zonkans, zeker in voor- of najaar. Het grote eiland ligt halverwege het Griekse vasteland en de Noord-Afrikaanse kust en is geliefd bij strandgangers.

Kreta vanaf de branding

Zon en strand zijn het gouden koppeltje van dit Griekse eiland. Je komt er bijna altijd vliegend aan. En dan maar kijken waar je die stranden vindt waar je vrienden zo lyrisch over waren. Niet dat je naar dezelfde plekken hoeft, trouwens. Want Kreta is een echt ontdek-je-plekje als je een zandreep met mooi decor wilt. Enkel absolute highlights voor de zee- en strand fanaat:

  • Elafonissi Beach (lichtroze strand)
  • Kouremenos Beach (voor alle echte windsurfers)
  • Balos Beach (kon net zo goed in de Cariben liggen)
  • Val Beach (het beroemde palmbomen strand)
  • Matala Beach (zand rotsen en leuke grotten)
  • Kedrodasos Beach (nog erg ongerept)

Rondrit door Kreta

Strandvakantie is het populaire doel als je het eiland wilt aandoen. Je bent dan goed te plek maar het is wel zonde om wekenlang op het strand te liggen bakken als in het achterland zo veel leuks en boeiends te zien valt. Koppel dan ook een rondreis aan je strandvakantie. In anderhalve week kun je met een rondrit bijna heel het eiland doen. Met dagelijkse etappes van ca. 50 km per dag zit je dan anderhalf uur in de auto. En de rest van de dag ga je sightseeën en genieten van de Kretenzer keuken. 

Knossos en Phaistos

Kreta bewonderen is vooral kennismaken met de Minoïsche cultuur, een van de oudste Griekse culturen. Op de eerste plaats is dan Knossos je doel. Dit is een archeologische site uit de Bronstijd. Hier speelde het verhaal van Theseus zich af over de Minotaurus. Nog steeds heeft de ruïneuze stad Knossos imponerende allure. Dat geldt overigens ook voor het iets minder bekende Gortys dat de Romeinen ooit als hun hoofdstad zagen. Ook Phaistos doet herinneren aan de Minoïsche cultuur en vooral door het Minoïsche paleis en de vindplek van de Phaistos Disc, een raadselachtige schijf met een soort hiërogliefen. 

Kloven verkennen

Behalve cultuur bulkt het eiland ook van imponerende natuur. Het eiland is vooral sterk in prachtige dwaal kloven. Zoals de naar oregano geurende Richtis Kloof of de veel grotere Samariakloof. De laatste staat op nogal wat bucket lijstjes. Het is dan ook met 16 km lengte een van Europa’s grootste kloven. Je wandelt er dan ook niet alleen. Wil je een kloof voor jezelf? Bezoek dan de Agiofarago Kloof aan de zuidelijke kust. Cultuur snuiven kent geen einde op Kreta. De Lassithi-hoogvlakte met z’n witte, wiekende windmolens is fotogeniek. Agios Nikolaos bezoek je om het maritieme erfgoed. En last but not least mag je hoofdstad Heraklion niet missen. De mooiste schatkamer is het archeologisch museum dat vooral de Minoïsche cultuur illustreert. Misschien wil je wel naar Kos op vakantie als je al eens in Kreta geweest bent.

Geplaatst op Categorieën Reizen