Voordelen van een familieweekend in de Ardennen

Voordelen van een familieweekend in de Ardennen

Of we nu werken, studeren, ouderlijke verantwoordelijkheden hebben of al het bovenstaande, de drukte van ons dagelijks leven kan een goede balans tussen werk, vrije tijd en gezinstijd in de weg staan.

Hoewel alle soorten vakanties en uitjes belangrijk zijn om je te helpen ontstressen, tot rust te komen en weer contact te maken, biedt kamperen voordelen en mogelijkheden die geen enkele andere vorm van vakantie biedt.

Er zijn veel voordelen van kamperen, vooral voor gezinnen. Als je aan het eind van dit artikel niet onze kampeertips voor beginners bekijkt om het eens te proberen, dan weet ik niet wat wel.

Sommige van de meest verbazingwekkende locaties zijn te vinden in de meest afgelegen gebieden, en ze zijn vaak een verrassende vondst. Als je je accommodatie bij je hebt, creëer je meer flexibiliteit om te gaan en staan waar je auto of voeten je kunnen brengen om deze bijzondere plekken te vinden. Met lokale campingopties hoef je je geen zorgen te maken over de afstand tot je hotel of de staat van het hotel zelf.

Je hebt ook meer flexibiliteit om je verblijf naar wens te verlengen of in te korten zonder je zorgen te maken over het wijzigen van hotelboekingen, het verliezen van aanbetalingen en het lastig vallen van hoteliers.

2: Contact maken met familie en vrienden

Een van mijn meest favoriete voordelen van kamperen is de quality time die het biedt voor familie en vrienden, waardoor ze veel dichter bij elkaar komen – zowel fysiek als figuurlijk. Eenvoudige dingen zijn alles wat je nodig hebt om weer contact te maken – een kopje koffie ’s morgens vroeg, een happy hour, een kaart- of bordspel, een wandeling, een voetbaltrap, verhalen vertellen en kletsen rond het kampvuur. Iedereen is op dezelfde pagina en op dezelfde plaats en je kunt gewoon meegaan met de stroom.

Kamperen kan ook een gevoel van teamwork geven, omdat iedereen zijn steentje bijdraagt en zijn eigen rol heeft.

Tip: familiecamping Ardennen

3: De basis waarderen

Ons dagelijks leven wordt veel ingewikkelder door de altijd aanwezige verleiding om meer spullen te kopen in een vaak vergeefse poging om ons beter te voelen. Dat lukt misschien op korte termijn als we de doos uitpakken, of dat nieuwe kledingstuk voor het eerst dragen, maar niet als het tijd is om de creditcardrekening te betalen of de rommel thuis aan te pakken.

De eenvoudige voordelen van kamperen kunnen ons helpen de voordelen te zien van “minder is meer”, waarbij we niet alle toeters en bellen nodig hebben om gelukkig, productief en persoonlijk voldaan te zijn.

4: Weg van alles

Vakantiebestemmingen kunnen vol zitten met vakantiegangers, wat voor sommigen van jullie misschien wel past, maar voor anderen niet. Kamperen geeft je de mogelijkheid om tijd door te brengen op afgelegen plaatsen, weg van de drukte, het beton en de kabels.

Dit is vooral gunstig als je in dichtbevolkte gebieden en hoogbouwflats woont, en je even aan de ratrace moet ontsnappen. Kamperen geeft je de kans om weg te gaan wanneer je maar wilt, om je vleugels uit te slaan en te genieten van de vrijheid van het buitenleven.

5: Goedkope vakanties

Ik kan geen andere vakantievorm bedenken die je meer waar voor je geld geeft dan kamperen. Het biedt budgetbewuste mensen en mensen met lagere inkomens vakantiemogelijkheden die ze anders misschien niet hebben. De enige goedkopere vorm van vakantie die we kunnen bedenken is thuisblijven, maar zelfs dat kan duur zijn als je rekening houdt met de kosten van films, speelcentra en andere georganiseerde activiteiten.

Je kunt voor slechts een paar duizend dollar een uiterst comfortabele kampeeropstelling voor het hele gezin bouwen, zonder dat je daarvoor een aanhangwagen nodig hebt, waarmee je jaren vooruit kunt. Eenmaal onderweg betaal je een fractie van de prijs voor het boeken van een camping dan voor hotels, hutten en andere vormen van accommodatie, en er zijn ook veel gratis kampeermogelijkheden. 

Er zijn een aantal middelgrote wagens en SUV’s die passen bij je omstandigheden, zoals we hebben uiteengezet in onze beste middelgrote auto voor kamperen review. En met de beschikbare mogelijkheden om een geschikte auto te huren, hoef je er ook niet eens echt een te bezitten.

Tip: wandelweekend Ardennen 

6: Onderwijs en leermogelijkheden, vooral voor kinderen

De lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen van kamperen voor kinderen zijn onmetelijk. Het biedt mogelijkheden om nieuwe plaatsen te verkennen, iets nieuws te leren en contact te maken met en meer tijd door te brengen in de natuur.  Die observatie uit de eerste hand kan het denken van je kind echt stimuleren en een groter bewustzijn en begrip van de wereld om hen heen bevorderen.

Kamperen stelt kinderen bloot aan de wereld van de meteorologie (soms op de harde manier), geschiedenis, astronomie, geografie, geologie, flora en fauna en zorg voor natuur en milieu – de lijst gaat maar door. Ook grote kinderen zullen veel leren.